Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


The Thing 2011

2012.06.21

The Thing 2011

 

 

thing_poster.jpg

 

 

 

Az 1982-es The Thing filmtörténeti klasszikus, legalábbis a sci-fi horror műfajban. Talányos befejezése lehetőséget biztosít ugyan a folytatásra, de Hollywood nem ezt a kézenfekvő lehetőséget választotta. Él még Kurt Russel és Keith David is. Persze öregedtek, de azért megoldható lenne a dolog. Én azt gyanítom, hogy egyszerűen nehéz lenne egy valódi folytatást jól megírni. Mert kérdéseket feltenni könnyebb, mint válaszolni. A producerek nem is erőltettek ilyesmit. Simább útnak ígérkezett egy előzmény film. Persze ez csak látszólag simább ügy, mint ahogy azt a végül elkészült produkció is alátámasztja.

Egy rendkívül szoros előzményt készítettek a 82-es verzióhoz. Kínosan ügyeltek rá, hogy jól be legyen mutatva mi történt a norvég bázison, mielőtt az egyik szánhúzó kutya megindult az amerikai bázis felé, nyomában a norvégok helikopterével. Több díszletet egészen konkrétan, aprólékosan lemásoltak, hogy a geekek elégedetten csettinthessenek, mikor észreveszik. Ilyen például a saját torkát elvágó norvég holteste, amit később Russel talál meg összefagyva.

 

the-thing-1982-kurt-russell.jpg

 

Vagy pont abból a szögből tárul elénk a raktár - ahol az idegen létformát a norvégok elhelyezték - mint ahogy a 82-es műben is besvenkel a kamera. Még arra is ügyeltek, hogy a korábban készült, de később játszódó filmben talált halott (vagy nem) ember/idegen kreatúrák ugyan úgy nézzenek ki. Így bár sok jelentősége nincs, megtudhatjuk kiből melyik hulla lett.

A film egész ügyesen dolgozik alá Carpenter eredeti munkájának, de azért két komoly hiba csak becsúszott. Az egyik, hogy a 82-es filmben a norvégok képes dokumentációjából kiderül, hogy sok robbanótöltettel szabadították ki az űrhajót a jég évezredes fogságából. Az előzmény filmben viszont egy rianásban találják meg a vasat, amelyhez aztán egy jégbarlangon keresztül férnek hozzá. Azt nem is értem, hogy itt miért tértek el az eredeti verziótól. Semmi értelme nem volt a dolognak, nem nyertek vele semmit.

 

 

tumblr_lapole06sn1qzzh6g.jpg

 

 

A másik bukfenc is ehhez a helyhez köthető, illetve ahhoz a hollywoodi rossz szokáshoz, hogy a főhős nem halhat meg. A női főszereplő a film végén ottmarad a jégbarlang bejáratánál. Többé nem hallunk felőle. Se az új, se a régi filmben. Na már most… ha jármű hiányában rövidesen megfagyott, akkor őt és persze a két hófutó járművet meg az elégetett idegent is meg kellett volna találnia a rövidesen megérkező amerikaiaknak. Ha meg túlélte valahogy a hideget, akkor azért kellett volna megtalálniuk a nőt. Ha esetleg eljutott a szomszédos bázisra, akkor annak megint csak nyoma kellene, hogy legyen. De ha úgy is döntött, hogy elássa magát a hóban úgy, hogy nyoma se maradjon, akkor minimum a hófutóknak – benne az elégetett idegennel - ott kellett volna dekkolnia az űrhajó mellett.

 

 

the-thing-2011-01.jpg

 

 

 

Ha e kettő logikai bakin átlendülünk, akkor egy szolgaian hű előzményfilmet kapunk. Sajnos ennek van egy komoly hátulütője is. A 82-es filmben megtudjuk, hogy a norvég bázison mindenki meghalt. Ergo, nincs izgalom. Nem izgulhatunk senkiért, mert tudjuk, hogy csúnya véget ér. Ez egy nagyon furcsa érzés. Mintha egy szimpla mészárszék lenne, mindenféle lelki azonosulás lehetősége nélkül. Nem szerencsés dolog.

A színészekről ne beszéljünk, mert nincs értelme. Ahogy azt már több kritikámban/elemzésemben megemlítettem, az ilyen alkotásokban a szereplők gyakorlatilag névtelen statiszták a szörnyek mellett.

Technikailag a film hozza a kor színvonalának megfelelőt. Talán csak az idegen űrhajóban játszódó jelenetek lettek egy kicsit gagyik.

Erről a filmről szóló írásom a szokásosnál rövidebb lett, éppen a fent vázolt okok miatt. Röviden, kiszámítható, éppen ezért unalmas a film, a legcsekélyebb meglepetés és fordulat nélkül. Annyi bizonyos, hogy ebből nem lesz kultfilm, mint John Carpenter alkotásából. A geekeknek persze kötelező, de néha bele kell tekerni, hogy ne aludjon el az ember.