Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


1849.10.06. emlékére, avagy egy film hatása

2009.10.07

 

 

Tegnap volt az évfordulója a 13 aradi vértanú (Aradon több Honvéd tisztet végeztek ki, de aznap 13-at.), no meg Batthyányi Lajos kivégzésének. Ennek kapcsán voltak koszorúzások, megemlékezések, ahogy szokás. A közszolgálati tv csatornák leporolták a témához kapcsolódó filmeket az archívumban, és műsorra tűzték őket. Minden évben ugyan azt a 4-5 filmet variálják, csak az változik, hogy melyik csatorna ismétli a művet. Ezért nem hibáztathatjuk őket, hisz, ha egyszerűen nem készül több film, akkor mást nem tehetnek, mint a régiket nyomják. Az mondjuk elég szomorú, hogy nincs szándék és mögötte pénz arra, hogy egy korszerű – nem mellesleg aktuálpolitikától mentes – nem öncélú, nem (ál)művészkedő új film készüljön erről a témáról.

De térjünk vissza rám. Választhattam, hogy a full depressziós Szirmok, virágok, koszorúkat nézem, vagy a realisztikusabb, inkább történelmi adaptációnak minősülő – általam már kétszer látott – Klapka légiót. Cserhalmi jó színész. Arról nem tehet, hogy az általa eljátszott figura – számomra - nem életszerű. Arról nem is beszélve, hogy az ember e film után fogja a kötelet, felmegy a padlásra, és véget vet a nyomorúságos életének. Szóval maradtam a szabadságharc újbóli felszításának elvetélt ötletét feldolgozó Klapka légiónál.

Mint korábban említettem, már volt szerencsém ehhez az alkotáshoz. Láthatólag alacsony költségvetésű, de tisztességes mű, szerencsére kevés pátosszal, ami sajnos nem gyakran jellemző a történelmi filmekre. Inkább magyarázatot kíván adni arra, hogy miért volt hamvába holt ötlet a légió. Erre célzások, utalások is vannak végig a film során, de a gyengébbek kedvéért Törőcsik Mari – aki itt is zseniális, mindent elhiszek neki, amit játszik – alias Szidónia mondja ki a tutit: - Túl későn jöttek! Túl későn!

Ez egyrészt és elsősorban arra vonatkozik, hogy 17 évvel a fegyverletételt követően, már kihunyt a tűz, nincs harcos hangulat. Sokkal inkább a békében élni akarás, gyarapodás vágya motiválja az embereket. Megmutatkozik az ellentét az előbb kényszerből, majd később pragmatizmusból a helyzetet elfogadó, abból a legjobbat kihozni igyekvő ország népe, és az emigrációban élők, ideológiailag izolált, ezért harcos tűzben tovább égni tudó kisebbsége között.

Ugyanakkor a késő, jelenti a közvetlen politikai helyzetet is. A légió magyar földre lépése előtt egy hónappal már lezajlott a döntő ütközet az osztrákok és a poroszok között. A poroszoknak már nem kell a légió, és az általa elérni remélt eredmény.

Nem tartozik szorosan a témához, de érdekességképpen megjegyzem, hogy a filmben szerepel Tordy Géza, aki úgy tűnik nagyon huszáros megjelenésű, mert minden 48-as filmben megkínálják egy ilyen szereppel. Tény, hogy jól áll neki.

De, amiért ezt a cikket megírtam az a tény, hogy így, harmadszori megnézésre egész váratlanul hatott rám a film.

Éjjel veszettül gondolkodni kezdtem a témakörben. Miért bukott el a szabadságharc? Le kellett-e tenni a fegyvert Világosnál, vagy lettek volna katonai alternatívák? Miért késett ennyit a légió, illetve az új szabadságharc miért nem következett be? Lett volna-e értelme Klapka akciójának, ha tovább viszi a dolgot? A pesszimista kilátások ellenére, egy önfeláldozó északi betörés/hadjárat felszította volna-e a szabadság tüzét? Megannyi, soha megválaszolásra nem kerülő kérdés, ami ma már nem bír jelentőséggel, mégis, tegnap este nyomasztóan, gyötrően foglalkoztatták tudatomat.

Aztán rájöttem…

A film – nálam – tökéletesen elérte a célját. Elgondolkodtatott, emlékezésre ösztönzött. Ez többet ér, mint egy kiüresedett koszorúzás. Valóban megemlékeztem a szabadságharcról, az abban résztvevő ismert, és ismeretlen emberekről, akik áldozatot hoztak az országért. A modern korban elharapódzott általános egoizmusban nem árt néha emlékeztetni magunkat, hogy nem körülöttünk forog a világ, és voltak, akik letettek valamit az asztalra közös ügyek terén. Ha ez a film másoknál és máskor is eléri ezt a hatást, akkor tényleg nem készült hiába. Méltó emlék egy korszak hőseinek. A mi hőseinknek.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.