Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fejlődés a hangyabolyban

2009.10.25

 

 

Egy ismerősöm most (tegnap) panaszkodott, hogy a 8-9 éves kislánya a nyári táborban két nap alatt lebeszélte a 6000Ft-os telefon egyenlegét. Nehezen barátkozom meg a ténnyel, hogy az információ áramlás így megváltozott, ennyire hétköznapi dolog lett. Szó szerint gyermekjáték. Nagyon fura, hogy már ilyen kis gyerekeknek is telefonja van. Én huszonéves voltam, amikor az első telefonom meglett, és még akkor is cseszegetett a családom, hogy mit urizálok. Persze azok más idők voltak. Akkor még létezett a ,,posta fordultával” kifejezés, ami gyakorlatilag egy hetet jelentett. Manapság ez már hihetetlenül, sőt komikusan hangzik. Mint ahogy sok dolog vicces ma már, ami akár pár éve még komoly volt.

Mindenesetre a technika átlépett a mi generációnkon. Ez is jelzi, hogy bizonyos értelemben lejárt az időnk, csak még itt vagyunk és nézünk bután. Tesszük a dolgunkat, lendületből, meg mert muszáj, meg  a gyerekekért, meg a nyaralásért, meg a kocsiért, de a dolgok már nem rólunk szólnak. Ez a világ már a gyermekeké. Bár tudjuk, hogy 20 év múlva rajtuk is átlép. Elgondolkodtató, hogy minek a technika, ha nem szolgál, hanem csak fogyasztásra, és felesleges dolgok megtételére/megvételére ösztönöz, ha olyan lehetőségek kihasználására buzdít, amik nélkül kiválóan elvagyunk, sőt talán boldogabbak lennénk nélkülük.

Szeretjük azt hinni, hogy fontosak vagyunk. Fontos a munkánk, mert csak mi tudjuk megcsinálni, megoldani, elintézni, stb. Rossz belegondolni és ezért nem is tesszük, hogy a világ vidáman elműködik nélkülünk is. Komolyabb esetben is egy-két hónap alatt kiváltanak bárkit. Egyszerűen már minden túl gyors, túl gépesített, túl leegyszerűsített. Nincs szükség egy konkrét személyre, mert bárki lecserélhető egy másik szorgos hangyával. Eltűntek az igazi mester emberek, a valódi szakértők. Mi nem érjük meg, de előbb-utóbb eljön az a pillanat a ,,fejlődésben”, amikor a technika már annyira bonyolult lesz, hogy a fejődés miatt könnyebbé vált életű, mély tudással már nem rendelkező emberek, pedig annyira buták, hogy nem fogják tudni működtetni, és fenntartani a saját technikájukat. Érdekes és katartikus pillanat lesz.

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.